ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОЇ СФЕРИ

Для роботодавця комунального підприємства важливим є забезпечення охорони праці власних працівників. Це зумовлюється тим фактом, що надання комунальних послуг напряму пов'язане з спілкуванням із великою кількістю людей. 
Таким чином, в умовах коронавірусної пандемії питання надання засобів індивідуального захисту для працівників саме житлово-комунальної сфери є важливим, адже ця категорія найманих працівників досить активно спілкується із споживачами послуг. 
Цей обов'язок прямо випливає із ст. 13 Закону про охорону праці. Відповідно до цієї норми роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці згідно з нормативно-правовими актами, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.
Наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 10.12.2012 № 1389 затверджені Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства, що поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності й організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність з надання послуг у житлово-комунальному господарстві. При чому, у період карантину роботодавець повинен також здійснити забезпечення виконання вимог Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (Covid-19)» та Постанову Кабінету Міністрів від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19».
Працівники сфери житлово-комунального господарства, які виконують роботи, не зазначені у розділі II цих Норм, забезпечуються засобами індивідуального захисту згідно з вимогами норм безплатної видачі засобів індивідуального захисту працівникам відповідних видів економічної діяльності. У спеціальному одязі допускається застосування бавовняних та змішаних тканин, які мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідно до сфери застосування. 
Спеціальний одяг для захисту від кислот має бути виготовленим із прогумованих тканин або з вовняних тканин з поліхлорвініловим покриттям, для захисту від вологи – із брезентових або прогумованих тканин, а також із тканин, оброблених водовідштовхувальними засобами.
Працівникам можуть видаватися засоби індивідуального захисту понад передбачені норми з урахуванням вимог технологічних процесів і нормативних актів про охорону праці, за погодженням із представниками профспілкових органів, за рішенням трудового колективу підприємства.
У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.
Більше детальний перелік засобів індивідуального захисту працівників житлово-комунальної сфери можна віднайти за посиланням : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z2217-12#Text